Orrlöt är en fritidsby, ca 7 km söder om Södertälje centrum, utefter Nyköpingsvägen. Området består av 70 stugor som får vara högst 43 m² stora. Husen uppfördes 1987 och ligger på en öppen äng vid sjön Aglan. I området finns också ett torp, byggt 1923, områdets enda permanentboende.

Idén till fritidsbyn kläcktes av dåvarande fastighetsborgarråd Mats Hulth. Därför har stugorna fått smeknamnet ”Hulthstugor”. Tanken var att på Stockholm stads mark upplåta tomter för självbyggda fritidshus, till en rimlig kostnad. För att alla skulle få chansen tog föreningen lån till uppförande av ett hus och staden ställde borgen. Genom gemensamt köp av byggsats, skulle priset hållas nere.

Trenden är nu och var så även 1987, att hus byggs i fabrik i block, som sedan sätts samman. Det tyngsta blocket på en ”Hulthstuga” vägde 800 kg vilket gjorde att ett byggbolag fick resa huset och lägga på taket. Först då var det dags för självbygge. Ytterväggarna är självbärande och gav flera möjligheter att hitta sin lösning av rumsfördelning. Det finns lika många lösningar som det finns kulörer på husen, men den dominerande färgen är faluröd med vita knutar.

Första året var alla sysselsatta med att inreda sitt hus och anlägga tomten men sedan har mycket kraft och energi lagts ner på att fixa i området. Allmänna ytor har planerats och besåtts med gräs. En fotbollsplan finns och en badstrand har röjts fram. En överbliven Friggebod har inretts till vedeldad bastu och bryggor för bad och båtar har byggts. Ett bibliotek har iordningställts där man kan låna böcker som skänkts av medlemmarna.

Om husens kulör är varierande, så är tomterna desto mer. Det finns inte en tomt som är den andra lik. Några vill odla grönsaker, andra blommor och många nöjer sig med gräs, buskar och träd. I Orrlöt får alla forma sin egen tomt så att den ger ägaren möjlighet till rekreation och att odla sina intressen.

Det är inte bara odlarna, soldyrkarna och hängmattsliggarna som trivs i Orrlöt. Fågelvännerna, motionärerna, svampälskarna, hundägarna, sportfiskarna och naturälskarna hittar sin oas i Orrlöt.

Säsongen börjar för de flesta kring Valborg och varar långt in i september–oktober.
Många bor i Orrlöt över sommaren och pendlar till sina arbeten. Man behöver inte ens ha bil för att ta sig till och från Orrlöt, buss 788 passerar med bra turtäthet morgnar och kvällar. Även ”utom säsong” är det många som besöker Orrlöt.

De bägge servicehusen som är uppvärmda året om, renoverades under 2014. Samtliga toaletter och duschar är utbytta. Här har du tillgång till vatten även under vintermånaderna.

Terrängen inbjuder till skidåkning och isen på Aglan till promenad eller pimpelfiske. Vill någon bada bastu och avsluta med isvaksdopp, kan det fixas.
Kort sagt, har du en gång upplevt Orrlöt, vill du alltid tillbaka.

Rolf Thapper